Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΟΗΕ: Δε σέβεται την προσφυγική αξιοπρέπεια η Ελλάδα



Σοβαρές παρατηρήσεις και συστάσεις υπήρξαν από πλευράς της βοηθού ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αναφορικά με τις δυνατότητες πρόσβασης των μεταναστών στην Ελλάδα, στο δικαίωμα του πολιτικού ασύλου. Επιπλέον η κα Φέλερ εστίασε στον "καταυλισμό" της Πάτρας και τα παραμεθόρια "κέντρα υποδοχής".
Καίριες ήταν και οι παρατηρήσεις της ως προς την διαδικασία υποβολής, εξέτασης και έγκρισης ή μη των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο "φωτογραφίζοντας" την τραγική κατάσταση στην Πέτρου Ράλλη.
Διαπίστωσε ότι υπάρχει ζήτημα τόσο με τη δυνατότητα πρόσβασης των μεταναστών σε υποβολή αίτησης για πολιτικό άσυλο, όσο και στον τρόπο που η όλη διαδικασία εφαρμόζεται.
Προχώρησε δε σε συστάσεις για "περισσότερο επαγγελματισμό", αλλά και για εμπλοκή και άλλων οργάνων της Διοίκησης, εκτός από την αστυνομία, στην εξέταση των αιτήσεων.
Ζήτησε να εξετάζονται ουσιαστικότερα οι αιτήσεις σε β' βαθμό, αλλά να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα πρόσβασης σε τελική κρίση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, που ευρέως και τελείως λανθασμένα αποκαλούνται λαθρομετανάστες, στερούνται κάθε εγγύησης ασφάλειας. Είναι έκθετοι στις αυταρχικές πρακτικές των κρατικών οργάνων, όπως σε επιχειρήσεις σκούπας, πολλαπλές απελάσεις, αδικαιολόγητες κρατήσεις, επαναπροωθήσεις, βιαιοπραγίες, αλλά κυρίως στην εκμετάλλευση της λαθραίας απασχόλησης από δίκτυα διακίνησης (Ηλεία, Αχαΐα, Ήπειρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου