Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Τι γίνεται με τα ΙΚΕΑ;;;

Κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου η Σουηδια άφησε τα στρατεύματα των ναζί να προελάσουν ανενόχλητα μέσα από την χώρα.Με αυτή την επιλογή φαίνεται να συμφωνούσε και ο κύριος Invgar Kamprad ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ΙΚΕΑ καθώς αποτελούσε ενεργό μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας.
Ωστόσο κάπου στο 1950 παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος προφανώς επειδή η ιδιότητά του αυτή θα έβλαπτε την εικόνα και την κερδοφορία τις επιχείρησής του.Ο ρόλος του από κει και πέρα περιορίστηκε σε αυτόν του χρηματοδότη του per engdahl προσωπικού του φίλου και ηγέτη του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας..
Ντοκιμαντέρ της Σουηδικής τηλεόρασης προσφέρει ανατριχιαστικά στοιχεία για τη δράση της συγκεκριμένης πολυεθνικής. Το ΙΚΕΑ για να τροφοδοτήσει 150 καταστήματα του σε 22 χώρες και να καταφέρει να έχει κέρδη μέχρι και 10,4 δις ευρώ το 2001 εκμεταλλεύεται τη φτηνή εργασία παιδιών στην Ινδία,το Πακιστάν,το Βιετνάμ και την Ινδονησία. Ποιο συγκεκριμένα το ΙΚΕΑ συνεργάζεται με προμηθευτές σε όλο το κόσμο που διαθετουν στις προαναφερθείσες χώρες μικρά εργοστάσια στα οποία δουλεύουν ακόμα και 14 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την
εβδομάδα παιδιά ηλικίας 6,7,8 χρονών.. Τα παιδιά αυτα που κατασκευάζουν τα πάμφθηνα χαλιά του ΙΚΕΑ αποτελουν ουσιαστικά σκλάβους των προμηθευτών καθώς έχουν δοθεί σε αυτούς ως ενέχυρο για δάνεια που ζητούν οι οικογένειες τους. Τα παιδιά δεν επιστρέφονται αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά ύψους 35 δολαρίων (με τους τόκους). Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται η δεν είναι όσο παραγωγικά πρέπει τα παιδιά αυτά κακοποιούνται, καίγονται με τσιγάρα, κρεμιούνται ανάποδα από δέντρα. Επιπλέον πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτές το ΙΚΕΑ χρησιμοποιει φτηνή καταναγκαστική εργασία πολιτικών κρατουμένων. Στη Μπούρμα της Ινδίας χρησιμοποιούνται από προμηθευτές του ΙΚΕΑ οι πολιτικοί κρατούμενοι της επαρχίας αυτής, όσοι δηλαδή αντιστέκονται στην ανελέητη εκμετάλλευση, στα σχέδια ντόπιων αφεντικών, καθώς και στα προγράμματα του ΔΝΤ και της ΠΤ. Πέρα όμως από τους φυλακισμένους εργάτες το ΙΚΕΑ διατηρει
εργοστάσια στη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Ταϊλάνδη και άλλες φτωχές χώρες ώστε με τα ψίχουλα που δίνει στους εργάτες του να εκτοξεύει τα κέρδη του πουλώντας βέβαια φτηνά για τους βολεμένους καταναλωτές του δυτικού κόσμου αλλά με τεράστιο περιθώριο κέρδους για το ίδιο..
Μια άλλη ειδικότητα του IKEA είναι να κατασκευάζει την εικόνα μιας ευαίσθητης κοινωνικά και οικολογικά επιχείρησης. Έτσι ενώ μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω και πολλα περισσότερα που μας είναι απλώς άγνωστα και δυσεύρετα, χρηματοδοτεί μαζί με την Unicef προγράμματα ενάντια στην παιδική εργασία(!!!)
Η υποκρισία και το ψέμα στο μεγαλείο της.. με διαμεσολαβητή τη Unicef, σπόνσορα το ΙΚΕΑ και στόχο την εξιλέωση των συνειδήσεών μας. Όσα αναφέρθηκαν, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις ισως, χαρακτηρίζουν τη δράση κάθε πολυεθνικής και απλά επαναλαμβάνουν κάποιες από τις συνήθεις τακτικές τους.
Το παράδειγμα του ΙΚΕΑ είναι μόνο ενδεικτικό και το όνομα της εταιρίας θα μπορούσε να υποκατασταθεί από αμέτρητα άλλα γνώριμα ονόματα, κρίκους στην αλυσίδα του συστήματος εκμετάλλευσης.
Ενός συστήματος που υπάρχει όσο το συντηρεί η παθητική συνενοχή και για το οποίο η μόνη λύση είναι η ανατροπή.

Είναι γνωστό και δεν το έχει αρνηθεί και ο ίδιος ο Invgar ότι ήταν ενεργό μέλος του ναζιστικού κόματος.
Είναι επίσης γνωστό ότι τι ΙΚΕΑ Ελλάδας είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη, στην Γερμανία οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα μισά και στην Αγγλία είναι ίδιες με την Ελλάδα,με την διαφορά ότι στην Αγγλία ο βασικός μισθός είναι ο τριπλάσσιος από την Ελλάδα.
Επίσης είναι γνωστό ότι με την είσοδο του στην Ελλάδα τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του υπάρχοντος καρτέλ με τα είδη οικιακής χρήσεως και επίπλων καθώς ήταν μια αγορά με πολύ ακριβές τιμές και λίγο κόστος. Πολλοί έμποροι τα πήραν ζεστά στο κρανείο γιατί είδαν τα τρελλά τους κέρδη, από την πώληση των φτηνών τους ,χονδρικά, επίπλων να μειώνονται
και ορκίστηκαν εκδίκηση.
Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα είδη του ΙΚΕΑ φτιάχνονται στο Πακιστάν,Βιετνάμ και στην ευρύτερη εκεί περιοχή.
Αναδημοσιεύουμε το κείμενο χωρίς γνώση των συγκεκριμένων ντοκιμαντέρ. Αν κάποιος τα γνωρίζει να μας τα στείλει και σε μας παρακαλώ..

1 σχόλιο:

  1. Έστειλα το ακόλουθο mail στις παρακάτω διευθύνσεις,νομίζω πως πρέπει OΛOI να βομβαρδίσουμε τουλάχιστον τις καταναλωτικές οργανώσεις με mail!!!

    inka@inka.gr, grammateia@synigoroskatanaloti.gr, katagelies@ekpizo.gr, PORTOSALTE@skai.gr, perm.sec@mcit.gov.cy

    Παράθεση:
    "Dear sirs,
    look at those identical items from your catalogs pls
    http://olympiada.files.wordpress.com...ng?w=477&h=724
    http://olympiada.files.wordpress.com...ng?w=455&h=707
    Could you pls explain to me why ONLY in Greece the item is 20% more expensive than in all other parts of Europe including FYROM?"

    Αυτό το mail έστειλα στην ΙΚΕΑ μετά την ανάγνωση του άρθρου http://olympia.gr/2009/04/27/ikea/

    Τηλεφώνησα και στην ΙΚΕΑ Ελλάς η οποία μου απάντησε κυνικά τα ακόλουθα: "Είμαστε franchise ... έχουμε την δυνατότητα να διαμορφώνουμε τις τιμές όπως νομίζουμε!!!

    Είναι καθαρή άπατη εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή!!!
    Τηλεφωνική καταγγελία για αισχροκέρδεια στο μέχρι της 22:00
    Υπουργείο Ανάπτυξης:
    (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή)
    Τηλ.: 1520

    Η κυρία στο τηλέφωνο μου είπε πως όσες περισσότερες καταγγελίες έχει τόσο καλύτερα!

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΉΣΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ !!!

    Ας αποδείξουμε πως ενωμένοι είμαστε δυνατοί και όχι κορόιδα όπως κάποιοι νομίζουνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή