Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

H δίψα για κέρδη είναι ισχυρότερη από τη δίψα για νερό.



Εχει κάθε άνθρωπος το δικαίωμα να πίνει καθαρό νερό; Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη, όπως αποδείχθηκε στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στην Κωνσταντινούπολη.
Ολόκληρη την εβδομάδα που πέρασε, 23.000 σύνεδροι από 192 χώρες, ανάμεσά τους 90 υπουργοί, 63 δήμαρχοι μεγάλων πόλεων και εκατοντάδες επιχειρηματίες, επιστήμονες, τεχνοκράτες, περιβαλλοντολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι και διπλωμάτες απάντησαν αρνητικά στο παραπάνω ερώτημα.
Η κατανάλωση πόσιμου νερού δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα αλλά «ανθρώπινη ανάγκη».
Αυτή η λεπτή διαφορά ανάμεσα στις λέξεις δικαίωμα και ανάγκη είναι που καθορίζει -και θα καθορίσει- την πολιτική της διαχείρισης των συρρικνωμένων υδάτινων πόρων για τα αμέσως επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Φόρουμ... ....Οι οργισμένοι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη που φώναζαν ότι «το νερό δεν είναι για πούλημα, είναι δικαίωμα», χλευάστηκαν με τον προκλητικότερο τρόπο από το παζάρι της Παγκόσμιας Βιομηχανικής Εκθεσης Νερού, με τους εκατοντάδες εκθέτες, δίπλα στο κτίριο του Φόρουμ. Εκεί αποδείχθηκε για μια φορά ακόμη ότι η δίψα για κέρδη είναι ισχυρότερη από τη δίψα για νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου