Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Τρομοκρατία... η απομυθοποίηση

"Η τρομοκρατία, ύστερα από τον προσδιορισμό των βασικών συστατικών στοιχείων της, μπορεί να διακριθεί στις ακόλουθες μορφές. 1. Πρώτη μορφή είναι η ατομική που είναι το μέσο μικρών ομάδων που επιδιώκουν να επιτύχουν έναν στόχο πολιτικό ο οποίος εκφράζει βασικά μια περιορισμένη ομάδα ατόμων. Παρόμοιες ομάδες είναι τρομοκρατικές-ιδεολογικές οργανώσεις όπως στο παρελθόν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, η Μπαάντερ-Μαϊνχοφ κλπ. για να αναφερθούμε στην Ευρώπη. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι αυτονομιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, παρά την κάπως ευρύτερη απήχησή τους σε μικρές ομάδες πληθυσμού, - όπως η ΕΤΑ και ο IRA. 2. Δεύτερη μορφή είναι η Κρατική Τρομοκρατία που υπάρχει, όταν το κράτος «επιδιώκει να καταστρέψει την αντίσταση του θεωρούμενου ως αντιπάλου στον έλεγχο της εξουσίας». Εδώ έχουμε μια τρομοκρατία που κατευθύνεται εκ των άνω και χρησιμοποιεί κρατικούς (ή και παρακρατικούς) μηχανισμούς καταστολής. Μερικές φορές ή κρατική τρομοκρατία παίρνει τη μορφή κάποιας μαζικής εξόντωσης (π.χ. Πόλ Πότ στη Καμπότζη). Στα περισσότερα δικτατορικά καθεστώτα η άσκηση κρατικής εξουσίας αγγίζει τα όρια της «κρατικής τρομοκρατίας» ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής και με σκοπό την καταστολή της («κατασταλτική» κρατική τρομοκρατία). Ενώ «προληπτική» κρατική τρομοκρατία είναι εκείνη που ασκείται από το κράτος πάλι σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής και έχει σκοπό την πρόληψη (όπως π.χ. συνέβαινε με συχνές συλλήψεις μελών του πολωνικού εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» πριν από προγραμματισμένες διαδηλώσεις ή άλλες παρόμοιες ενέργειες με σκοπό τον εκφοβισμό τους). Από την «κρατική τρομοκρατία» που ασκείται κατά κανόνα σε βάρος των πολιτών του ιδίου κράτους (δηλ. κυρίως στο εσωτερικό) πρέπει να αντιδιασταλεί η «κρατικά υποστηριζόμενη τρομοκρατία» που εμφανίζεται με δύο κυρίως μορφές: 1. Η εκτός συνόρων του κράτους άσκηση τρομοκρατίας κατά αντιπάλων του καθεστώτος. 2. Η κρατικά υποστηριζόμενη τρομοκρατία, με την έννοια ότι το κράτος υποστηρίζει και υποβοηθεί την δράση διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν ποικίλους στόχους εκ των συνόρων του."

«Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» του Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη*

www.epp-ed.eu/Press/pfocus/docs/terrorism_el.doc


Βία με επίκληση ιδεολογικών αιτιών και σκοπό εκβίαση πολιτικών αποτελεσμάτων

«Ηαπειλή ή άσκηση παράνομης βίας με επίκληση ιδεολογικών αιτίων και σκοπό εκβίαση πολιτικών αποτελεσμάτων. Η τρομοκρατία έχει δύο ενδεχόμενους φορείς: α. ιδιώτη ή ομάδα ιδιωτών (ιδιωτική τρομοκρατία), β. ένα κράτος που επικαλείται είτε πολεμική, δήθεν, ενέργεια εναντίον του είτε ανύπαρκτη διακινδύνευση της δημόσιας τάξης είτε τη συνδρομή των προϋποθέσεων του Διεθνούς Δικαίου για νόμιμη δήθεν παρέμβαση (κρατική τρομοκρατία)».
Δημ. Τσάτσος

από Ελευθεροτυπία, σχετικά άρθρα στο
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=20.09.2001

"Τρομοκρατία (κρατική) ονομάζεται η με οιονδήποτε τρόπο (ψυχολογικό, προπαγάνδα, βίαιη ενέργεια, φυσική εξόντωση προσώπων, επιβολή χούντας, πόλεμος κ.λπ.) ενέργεια που έχει ως στόχο την επιβολή ή διαιώνιση της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης ενός κράτους, ομάδας ή σχηματισμού. Οι ενέργειες αυτές μπορούν να στρέφονται είτε εναντίον προσώπων, ομάδων, ταξικών σχηματισμών του αυτού κράτους ή διαφορετικού."

Περισσότερα στο http://www.greko.netfirms.com/html/page1.htm

"1a. υπενθυμίζει ότι ο εν λόγω ορισμός της τρομοκρατίας που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρεί δεδομένο ότι «η κρατική τρομοκρατία» ρυθμίζεται επαρκώς από το διεθνές δίκαιo..." Από Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/am/634/634586/634586el.pdf -
"...Ο Galtung τονίζει ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα αυτού που αποκαλεί δομική βία, την οποία προτιμώ να αποκαλώ συστημική βία για να δώσω έμφαση στο συστημικό της χαρακτήρα. Και αυτό, διότι βέβαια όλα τα κρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα όπως η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η πολιτική αλλοτρίωση και απάθεια, καθώς και διάφορες μορφές διακρίσεων σε βάρος τμημάτων που πληθυσμού με βάση το φύλο, τη φυλή, την ταυτότητα κ.λπ. είναι απλώς μορφές συστημικής ή δομικής βίας, ως αποτέλεσμα της θεσμοποίησης της συγκέντρωσης της εξουσίας σε όλες της τις μορφές, δηλαδή της θεσμοποίησης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας..."
Προδημοσίευση από το υπό έκδοση νέο βιβλίο του Τάκη Φωτόπουλου «Ο πόλεμος κατά της "τρομοκρατίας" - Η γενικευμένη επίθεση των ελίτ», Αθήνα, Γόρδιος, Ιούνης 2003.

Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=07.06.2003,id=91932456

"- Υπάρχει διαλεκτική σχέση μεταξύ κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας; - Έως σήμερα κανένας διεθνής οργανισμός σημασίας δεν έχει υιοθετήσει ορισμό για την τρομοκρατία. Όλοι την καταδικάζουν αλλά κανείς δεν την ορίζει. Αυτή η δυστοκία οφείλεται στο ότι τα κράτη που επιδιώκουν την καταστολή κάποιων κινημάτων δεν θέλουν να χαρακτηρισθούν ως κράτη-τρομοκράτες. Υπάρχουν κράτη που έχουν και νομοθεσία η οποία δικαιολογεί τη βία εναντίον των πολιτών προκειμένου να κατασταλούν κινήματα. Ένα από αυτά τα κράτη είναι η Βρετανία. Στην ουσία, σήμερα όλος ο κόσμος ευθυγραμμίζεται με τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που εκδίδει κάθε χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ."

Χρήστος Ιακώβου, επίκουρος καθηγητής μεσανατολικών σπουδών, συνέντευξη στο Φιλελεύθερο της 30ης Σεπτεμβρίου 2001

Δείτε επίσης
http://www.bbc.co.uk/greek/news/021107_terror1.shtml
http://www.skai.gr/master_story.php?id=59259
http://politikokafeneio.com/tromokratia/antep-epan-trom.htm

Ακριβής σκοπός της κλίκας των άπληστων εχόντων είναι η σταδιακή εκμηδένιση της ανθρώπινης φύσης μας, μέσα από την εξάλειψη της ελεύθερης σκέψης και λόγου, δράσης και αλληλεγγύης, θέτοντας κάθε αντίσταση, αντίδραση και διαφορετική άποψη πάνω στο κατεστημένο ως τρομοκρατία. Σε ένα καθεστώς που κάθε πράξη απάτης, κλοπής, δολοφονίας, διαφθοράς, εκφοβισμού, άγριου ξυλοδαρμού, απαγωγών και εξαφανίσεων, πολιτικών δολοφονιών, ανθρώπινου εμπορίου εμμέσως, (με την μη ένταξη των μεταναστών),εξαθλίωσης των εργαζομένων, αποστράγγισης του οικογενειακού κουμπαρά, εξάλειψης του δικαιώματος στην δημόσια υγεία, παιδεία, αγαθά, κάθε πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και άνισου μοιράσματος του κέρδους ,κάθε πράξη καταστροφής του περιβάλλοντος ( Βιστονίδας,ελλαφόνησος,ανεξέλεγκτες χωματερές και άλλα πολλά), έντοκων και πανωτοκίων ληστειών από τις τράπεζες, σε ένα καθεστώς λοιπόν που επικροτεί τις πράξεις του αυτές ως κάθε νόμιμον και ηθικόν είμαστε όλοι εν δυνάμει τρομοκράτες.
Πάρτε το χαμπάρι ,κάθε σκέψη αντίθετη στο σκοπό και στα λόγια τους είναι πράξη τρομοκρατική.
Όσο θα σκεφτόμαστε και θα λέμε αυτό που σκεφτόμαστε και θα το υπερασπιζόμαστε . όσο θα διεκδικούμε μια καλύτερη ανθρώπινη ζωή για μας ,για τα παιδιά μας για τον πλανήτη που ζούμε, όσο θα ξεκολλάμε από τους καναπέδες και θα βγαίνουμε στους δρόμους για τις διεκδικήσεις μας για να το φωνάζουμε ότι είμαστε ζωντανοί και ότι είμαστε εδώ, ε! τότε,
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ




1 σχόλιο:

  1. <...η βία παίζει κι έναν άλλο ρόλο στην Ιστορία, έναν επαναστατικό προοδευτικό ρόλο, είναι η μαμμή που από κάθε παλιά κοινωνία ξεγεννά μια καινούργια, αποτελεί το όργανο με το οποίο επιβάλλεται η κοινωνική εξέλιξη και σπάει τις αποστεωμένες, τις νεκρές πολιτικές μορφές...> Φρ. Ενγκελς

    ΑπάντησηΔιαγραφή