Πολλά τα κρούσματα με τις αρκούδες στα ορεινά χωριά, κυρίως της Πίνδου, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των περιοχών. Πρόσφατο γεγονός η επίθεση αρκούδας σε μαντρί στον Κλεινό, ένα ορεινό χωριό της νότιας Πίνδου, στον νομό Τρικάλων,σκοτώνοντας αρκετά ζωντανά και καταστρέφοντας το μαντρί.
Ουκ ολίγες είναι οι φορές που οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με τις αρκούδες, οι οποίες πολλές φορές δεν μασάνε να μπούνε ακόμα και μέσα στο χωριό, όπως έχει παρατηρηθεί στα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων και να βλέπουν οι κτηνοτρόφοι το βιο τους και τα ζωντανά τους να χάνονται.
Έχουν φτάσει οι άνθρωποι στα όρια τους και δικαίως τα βάζουν με τις οικολογικές οργανώσεις οι οποίες , αρπάζουν τα χρήματα από την ευρωπαϊκή ένωση για την προστασία της αρκούδας και δεν κάνουν τίποτα. Βασικά αυτό που κάνουν είναι να φτιάχνουν τα γραφεία τους, τον ¨εξοπλισμό" τους και να αφήνουν ελεύθερη καμιά αρκούδα, πάντα χωρίς έλεγχο, χωρίς έστω ένα κολάρο με GPS.
Για να μην παρεμβαίνουν και καλά στην φύση και να βρει αυτή το δρόμο της και.... και.....
Σίγουρα για το μαντρί τον δρόμο της το βρίσκει, όταν διαμαρτύρεται ο κτηνοτρόφος, του απαντούν ότι το είδος αυτό της αρκούδας προστατεύεται και να φτιάξει το μαντρί του φρούριο, δηλαδή, συρματοπλέγματα και ηλεκτροφόρες περιφράξεις .
Και ποιος πληρώνει για όλα αυτά παιδιά;; ε;;; ποιος θα δώσει τα υλικά στον κτηνοτρόφο και θα του πληρώνει και το ρεύμα;; ε;;; μόνο λόγια;;
Και εδώ και καιρό "οικολογικές οργανώσεις" αφήνουν οικόσιτα σκυλιά στα βουνά, για να δημιουργηθεί λέει και ο αγριόσκυλος της Πίνδου, ένα άλλο είδος προς εξαφάνιση, άρα νέα κονδύλια από το οικολογικό ταμείο της ευρωπαϊκής ένωσης.
Είναι μεγάλες αλεπούδες κάποιοι οικολόγοι!!
Είμαι κάτοικος ορεινής περιοχής και οικολόγος και τα περισσότερα που γράφεις είναι ανακριβή. Η κτηνοτροφία είναι παράγοντας της βιώσιμης διαχείρησης των δασών και των ορεινών περιοχών και δεν είναι αντίπαλος της οικολογίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ηλεκτροφόρες περιφράξεις δεν καταναλώνουν ρεύμα και χρηματοδοτούνται. Οι μελισσοκόμοι πως νομίζεις ότι τις έχουν βάλει;
Σκυλιά δεν αφήνει κανείς στο βουνό εκτός από κυνηγούς που παρατούν τα λιγότερο αποτελεσματικά κυνηγόσκυλα. Σκυλιά ειδικής ράτσας (ελληνικός ποιμενικός) ανατρέφει και εκπαιδεύει ο Αρκτούρος και τα δίνει στους κτηνοτρόφους δωρεάν για να κρατάνε μακριά τους λύκους και τις αρκουδες.
Οι ζημιές δυστυχώς καλύπτονται με περιορισμούς και μερικώς από τον ΕΛΓΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να αλλάξει. Αντί να επιτίθεσαι στους οικολόγους καλύτερα να ζητούσες πλήρη και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.
Χρήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει και για την προστασία των απειλούμενων ειδών όπως ο λύκος και η αρκούδα και για την κτηνοτροφία. Θα προτιμούσες να τα έπαιρναν σε μια άλλη χώρα για να προστατέψουν εκεί την Αρκούδα;
Αγαπητέ φίλε Prespensis, καταρχάς δεν τα βάζω με την οικολογία η την κτηνοτροφία, το θέμα μου είναι τα λαμόγια,
ΑπάντησηΔιαγραφήόλα τα λαμόγια, ακόμα και τα οικολογικά λαμόγια.
Τα γεγονότα που αναφέρω αγγίζουν τα ορεινα χωριά των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής,αν είσαι και εσυ
απο εκει σίγουρα θα τα έχεις γνωστά.
Οι περιφράξεις οι απλές φίλε μου δεν σταματάνε τίποτα, πάντως γνωστός μου που άλλαξε όλη την περίφραξη του πριν τρια
χρονια δεν χρηματοδοτήθηκε απο πουθενά,. αλήθεια οι μελισσοκόμοι πως και που μετακινούνε τώρα τα μελισσια τους;
ΤΑ σκυλια είναι γεγονός και δεν είναι μονο κυνηγόσκυλα, ο ελληνικός ποιμενικός είναι ξέχωρο απο αυτό που
ανάφερα και σε αυτό συμφωνώ.
Όμως φίλε μου αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί χρειάζονται δεκα οικολογικές οργανωσεις να
χρηματοδοτούνται απο την ευρωπαϊκή ένωση για την σωτηρία μιας αρκουδας;;;