Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ακρόπολης και τα περίεργα παιχνίδια των λαμόγιων



Με το άνοιγμα του νέου μουσείου της ακρόπολης γίναμε πάλι μάρτυρες της ανευθυνότητας, της κακομοιριάς, της προχειρότητας, του ωχ δε βαριέσαι, της έλλειψης φαντασίας και σχεδιασμού που καλύπτουν όλα τα εργολαβικά δημιουργήματα στην Ελλάδα.
Έτσι, τα "λαμπρά" μυαλά που απαρτίζουν το υπουργείο πολιτισμού και τους πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, δημιούργησαν το νέο αυτό μοντέρνο οικοδόμημα λαμβάνοντας υπόψη, εννοείται, όλες τις παραμέτρους.
Έτσι όταν φτάσανε στο καφέ και που θα το φτιάξουνε ώστε ο επισκέπτης να βλέπει την Ακρόπολη, μην του λείψει,το καλύτερο σημείο που σκέφτηκαν τα "λαμπρά" αυτά μυαλά, ήταν πίσω από τα δυο νεοκλασικά λαμπρής και αξιοζήλευτης αρχιτεκτονικής κτίρια

της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η μοναδική φαεινή ιδέα που είχαν, από ότι φαίνεται πριν ολοκληρωθεί το κτίσμα, ήταν να τα γκρεμίζουν,μια ποταπή, εγωιστική,αντί πολιτισμική,βάρβαρη άποψη και θέση, από ανθρώπους που θέλουν να θεωρούνται βαστάζοι του πολιτισμού.
Τα κτίρια της Διον. Αρεοπαγίτου στην ουσία εμποδίζουν το εστιατόριο του Μουσείου να φαίνεται από τον Μεγάλο Περίπατο και τον Αρχαιολογικό χώρο. Το τεράστιο, υπαίθριο εστιατόριο θα λειτουργήσει πάνω σε μια υψηλή τσιμεντένια εξέδρα – πρόβολο (στο ύψος της στέγης του κτιρίου Βάιλερ) που εξέχει από τον κύριο όγκο του Μουσείου, προς τη Διον. Αρεοπαγίτου, επί της οποίας σημειωτέον ότι δεν επιτρέπεται χρήση εστιατορίου.
Αυτό τους πείραξε!!!
Και αντί να βρουν μια λογική χρήση των κτιρίων αυτών, η απόφαση τους ήταν η κατεδάφιση.
Με την κατεδάφιση των δύο αυτών διατηρητέων κτιρίων ουσιαστικά ακρωτηριάζεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Δ. Αρεοπαγίτου.
Ταυτόχρονα χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης αστικής ιστορίας μας. Και όλα αυτά στο όνομα ενός κτιρίου – μουσείου το οποίο θα έπρεπε να είχε ως αποστολή τη διατήρηση και τη μεταφορά της μνήμης και όχι την καταστροφή της.

Και όλα αυτά, όταν γύρω από το μουσείο,στο ίδιο τετράγωνο, βρίσκονται και άλλα κτήρια, παραδείγματα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που αφήνονται στον χρόνο για να χαθούν.
Αντί να τα αναλάβουν, να τα επισκευάζουν και να δώσουν σε όλη αυτή την περιοχή την τουριστική αναβάθμιση που χρειάζεται, με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, οι ανεύθυνοι - υπεύθυνοι σκέφτονται μόνο πως να γκρεμίσουν τα πανέμορφα αυτά κτήρια, που σε άλλες πόλεις του εξωτερικού αποτελούν τουριστικές ατραξιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου