Η συγκλονιστική ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς, ο οποίος από τηλεοράσεως περιέγραψε πως το 1974, όντας στρατιώτης του τουρκικού στρατού εισβολής στην Κύπρο, δολοφόνησε δέκα άτομα, ανάμεσά τους κι έναν 19χρονο αιχμάλωτο πολέμου, συγκλόνισε την κοινή γνώμη σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ προκάλεσε και διεθνή κατακραυγή. Είναι η πρώτη φορά, ασχέτως εάν ο κ. Ολγκάτς εκ των υστέρων ισχυρίσθηκε ότι όσα είπε είναι σενάριο και όχι πραγματική ιστορία, που καταγράφεται δημόσια μαρτυρία ανθρώπου που συμμετείχε στις θηριωδίες που διεπράχθησαν το 1974 στην Κύπρο.
Σήκωσε ψηλά το χέρι του, σημάδεψε με τον αντίχειρά του και προσποιήθηκε τον θόρυβο που κάνει το όπλο την ώρα που εκπυρσοκροτεί. Ο τούρκος ηθοποιός Αττίλας Ολγκάτς με την κίνησή του αυτή έδειξε παραστατικότατα στους τηλεθεατές πώς εκτέλεσε έναν 19χρονο, αφοπλισμένο και δεμένο.
Ο Αττίλας Ολγκάτς δεν ήταν ένας ηθοποιός που επιζητούσε δημοσιότητα ούτε είχε ποτέ πρόβλημα αναγνωρισιμότητας ή συμμετοχής σε τουρκικές τηλεοπτικές σαπουνόφουσκες ώστε να ομολογήσει φόνους αιχμαλώτων για να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.
Ηταν η ανατριχιαστική ομολογία του, ανέλπιστο δώρο για τους Ελληνοκυπρίους, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απευθείας διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις εισήλθαν στο δυσκολότερο στάδιό τους, αυτό του περιουσιακού και κατ΄ επέκταση του εδαφικού, και αυτός ήταν και ο λόγος που η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Αθήνα επιχείρησε να αξιοποιήσει το θέμα με σοβαρότητα και χωρίς να υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες θα ακύρωναν αυτό το «χρυσό δώρο».
Η Κύπρος στο μεταξύ προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και περιμένει να γίνει αποδεκτή η προσφυγή της, ενώ προγραμματίζει και άλλες κινήσεις της.
Αν ο Αττίλας Ολγκάτς κριθεί ένοχος τότε θα παραπεμφθεί από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για εγκλήματα πολέμου στο Δικαστήριο της Χάγης, καθ΄ ότι σύμφωνα με δικαστικές πηγές στην Τουρκία είναι αδύνατον να διεξαχθεί δίκη σε τουρκικό έδαφος ύστερα από 35 χρόνια. Αν τελικά όντως παραπεμφθεί και δεν σταματήσει η υπόθεση σε μια απλή έρευνα, θα είναι ο πρώτος Τούρκος που θα δικαστεί σε αυτό το δικαστήριο.
Με την απόφαση της Κύπρου να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να φέρει το θέμα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης και την πρόθεση της Αθήνας να φέρει το θέμα στον ΟΗΕ, προσδοκάται ότι η διεθνής αντίδραση θα μεγαλώσει και, ταυτόχρονα θα ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να συνεργασθεί στο θέμα των αγνοουμένων. Αλλωστε, χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας, η διερεύνηση της τύχης τους εκτιμάται ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί: με δεδομένες τις μαρτυρίες ότι σε στρατόπεδα στα Κατεχόμενα βρίσκονται ομαδικοί τάφοι, χρειάζεται η συνεργασία της Τουρκίας για το άνοιγμά τους, τουλάχιστον για όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Παράλληλα, οι απαντήσεις για το τι ακριβώς έγινε με αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται στα αρχεία της Τουρκίας, πιθανόν μαζί με στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν και δικαστικές παραπομπές.
Θα φάμε τη σκόνη τους
Πριν από 6 μήνες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου